Özellikle son dönemde adından sıkça bahsedilen ve günümüzde bir çok alternatif uygulamalar sunulan ‘yapay zeka’ günümüzün ve geleceğin odak noktası oldu.
'Artificial intelligence' (AI) olarak karşımıza çıkan yapay zeka, gün geçtikçe farklı güncellemeleri ve gelişmeleriyle hayatımızın bir çok alanında katkı sunmayı, mesleklerde ve pazarda bir çok değişime ve dönüşüme sebep olacağını çok sesli bir şekilde dile getiriyor.
Yaşamın bir çok noktasında dönüm noktaları vardır; ateşin bulunması, sanayi devrimi, internetin ortaya çıkması gibi gelişmelere ek olarak yapay zeka da güncel dönüm noktasıdır. Bu uygulamayla birlikte saniyeler içinde yazılardan görsel oluşturabiliyor, görsellerden ses yaratabiliyor, en hızlı şekilde bilgiye ulaşabiliyor hatta fikir alabiliyorsunuz. Mevcutta ‘ortaya çıkarılan bilginin doğruluğu olmayabileceği’ konusunda yasal olarak ön uyarı yapılsa da çok kısada süre içerisinde gelen güncellemelerle hata riskinin en aza ineceği aşikar.
Tıp dünyasında teşhisten pazarlamada sunuş fikirlerine, dilekçe oluşturmaktan şiir yazmaya, çeşitli görsel tasarımlar yaratmaktan kodlama dili üretmeye kadar geniş bir sektöre hitap etmeye başlayan yapay zeka iş hayatımızı da etkileyecek. Bazı mesleklerin çalışma oranlarında düşüş yaşanacağı gibi özellikle branşlara ayrılacak farklı yeni meslek gruplarının ortaya çıkacağına inanıyorum. Analitik ve yaratıcı düşünme daha ön planda olacağı enerji, robotik ve otonom çalışmaların devamını sürdüreceği çok açık. Bununla birlikte yüksek hassasiyetleri beraberinde getireceğinden bence ‘güvenlik’ konusunda da gelişmeler ve girişimler olmak zorunda.
Ancak altını çizerek söylemem gerekiyor ki; bilgiye ulaşmak çok hızlı ve kolay olsa da ‘el sanatkarlığı’ gelecek yıllarda aranan yetenek olacaktır. Çünkü düşüncelerin veya önerilerin uygulanması yine insan gücüyle tamamlanacaktır.
Bu konularda bir çok farklı sektör ve çalışan üzerinde yapılan araştırma sonucu ortaya çıkan ‘World Economic Forum: The future of Jobs Report 2025’ raporunun incelenmesini öneriyorum. 5 farklı küresel gelişmenin mesleklerin ve yeteneklerin dönüşümlerinde itici gücü olarak bizlerle paylaşıyor. Bu gelişmeler;
Dijital dönüşümlerin temeli Teknoloji, enflasyon ve ekonomik büyümenin yavaşlamasını kapsayan ekonomik belirsizlik, çevresel faktörleri göz önüne alan yeşil geçiş, çalışma çağındaki nüfusun azalmasına ve genç nüfusun iş gücüne girmesine vurgu yapan demografik değişimler ve tedarik zincirinin yanısıra küresel gerginlikleri konu alan jeopolitik parçalanma. Tüm bunların mesleklerin yeniden şekillenmesine sebep olacağı ifade ediliyor.
Bizlerin yapması gereken devrim niteliğindeki bu gelişmeleri en iyi şekilde takip etmek ve uygulamaya geçmek. Yerleri rahat olsun diye tercih edilecek iş alanları yakın gelecekte ‘garanti’ olmayabilir. Özellikle genç arkadaşlarımız geleceğin mesleklerine odaklanmalı, kendini geliştirmelidir. Yerel, genel fark etmeksizin yetkililerin en kısa zamanda politika ve program üretip teşvik edici ve eğitici adımlar atmalıdır. Bu treni kaçıramayız.
Ben neler yapıyorum? Bir çok yeni kullanıcı gibi ben de çözmeye çalışıyorum. Bir çok uygulamayı paralel bir şekilde deneyimliyor ve neler yapabileceğimi planlıyorum. Chatgpt, Google Gemini, Microsoft Copilot, Adobe Firefly, DALL-E, Grok ve şirketlerin uygulamalarına entegre edilmiş diğer geliştirici yazılımlarını deneyimlemeye devam ediyorum; Chatgpt benim için bir kaç adım önde diyebilirim.
Ekteki görsel yapay zeka ile yapıldı. ‘Beni tanımlayan bir görsel çiz’ komutuyla birlikte önce kısa bir tarama sonrasında bir kompozisyon geliştiriyor ve ardından onayla görsel hazırlıyor. (Bu kadar yakışıklı olmasam da 😃) Topu topu 10 saniye; geleceğin ne kadar kısa olduğunu bizlere gösteriyor.

Bu görsel için önceden oluşturduğu kompozisyon ise aşağıdaki gibidir;
"En iyi anlatan görsel için, onun mühendislik geçmişini, siyasi kimliğini ve çevreci duyarlılığını bir araya getiren bir kompozisyon oluşturabilirim. İşte düşündüğüm sahne:
• Arka Plan: Trabzon’un doğal güzellikleri (yeşil tepeler, Karadeniz kıyısı)
• Ön Planda: Fatih Suat Oyman takım elbise içinde, bir yanda mühendislik projeleri (makine tasarımları veya teknik çizimler), diğer yanda bir siyasi mitingde konuşma yaparken
• Ekstra Detaylar: Çevreci yönünü vurgulamak için fidan dikme sahnesi veya TEMA Vakfı logosu
Bu konsepti kullanarak yeni bir görsel üretiyorum. Biraz bekle lütfen.
İşte Fatih Suat Oyman’ı en iyi anlatan görsel! Görselde, onun siyasi liderliği, mühendislik geçmişi ve çevreci kimliği bir arada temsil ediliyor. Trabzon’un doğal ve kentsel güzellikleriyle dengelenmiş bu sahne, onun çok yönlü kişiliğini vurguluyor."
Gelişmeleri hep birlikte takip eden ve bizler de sadece takip eden değil uygulamaya geçmiş yeni dönemlerde yeninden görüşmek üzere.
Comments