top of page

Akçaabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri ile buluştuk.

Akmestek Paneli

Akçaabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerinin iş dünyasına daha yakından bakmalarına yardım etmek amacıyla fabrika ziyaretleri yanında bir de panel davetinde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta organize edilen panel için şahsımı davetlerinden ötürü öncelikle teşekkür ederim.

Yaklaşık 150 öğrencinin katılımı ile gerçekleşen panelde şirketimizi, üretim bölümlerimizi ve pazar durumumuzu paylaştıktan sonra mühendislik, imalatta yer alan mesleki beceriler ve sanatkarlık üzerine sohbete devam ettik. Burada dikkat çekmesi gereken konulardan biri; mühendisliğin yanında imalatın mutfağının da önemli olmasıdır. Mühendisliğin, projelerin iyi olması son ürünün iyi olması anlamına gelmez. El sanatkarlığının, iş tecrübesinin de göz ardı edilmemesi ve bunun için de mesleklere sahip çıkılması gerekmektedir.

Öğrenciler tarafından ilgi çeken bu konu üzerine soru cevap eşliğinde uzunca bir zaman geçirdik. Mühendislik için matematiğin gerekli olduğundan tutun da iş başvurularında nasıl hareket edilmesi gerektiğine kadar bir çok konuya değindik.

Konular arasında en önemlisi ise bir kız öğrencinin mühendisliğin kadınlar için uygun olup olmadığı üzerine sorduğu soru oldu. Bir erkek olarak belki bir kadının duygularına %100 tercüman olamam ama cevabım; “Mühendislik eğitimi ve çalışma prensibi “çözüm üretme” ve “mühendis yaklaşımı” temellerini taşır. Bu düşüncede bizi birbirimizden ayıran hiç bir şey yok. Diğer faktörlerin bir önemi yoktur. Çekincelerden ve bu düşüncelerden uzaklaşmalısın.” oldu.

Lise tam donanımlı diyebilirim. İmalat atölyesi olarak düşünebilirsiniz; öğretmenler ve öğrenciler tam anlamıyla farklı üretimler gerçekleştiriyor. 3B yazıcılar, CNC kesim, tornalar, frezeler vb. tezgahlar laboratuvarları doldurmuş; üstelik farklı fikirler bile mevcut. Bir misafir ve sanayici olarak heyecanlandırdı diyebilirim.

Ülke üretimimizin önemli bir tabanını oluşturacak okullarımız ne yazık ki hak ettiği değeri görmüyor. Eğitimin bozuk sistemi içerisinde geride kalmış liselerimizden mezun öğrenciler mesleklerini icra etmek yerine farklı alanlarda çalışıyor. Bir an önce sistem üzerinde sağlam adımlar atılıp teknik okullarımızın, üretimin kalbine sahip olması gerekmektedir.

GÜNCEL
SON PAYLAŞIMLAR
bottom of page