top of page

Bauma 2016


Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirilen İnşaat ve Maden makina ve ekipmanlarının sergilendiği Bauma 2016 fuarı geride kaldı. Görünen o ki toplamda 7 gün süren fuar, kendi rekorunu kırmaya devam ediyor. “Bauma.de” sitesinden elde edilen veriler şu şekilde;

  • 16 kapalı salonu ile birlikte yaklaşık 600.000 m2 alana kuruldu.

  • 1.263’ü Almanya’ya ait olmak üzere toplamda 58 farklı ülkeden 3.423 katılımcı ürünlerini sergiledi.

  • Türkiye’den stand açarak ziyaretçilerini karşılayan şirket sayısı 142.

  • Ziyaretçi sayısı ise yaklaşık olarak 580.000 kişi olarak belirtildi.

  • Ziyaretçi olarak katılanların büyük bir kısmı komşu ülkeler, İsveç ve Rusya Federasyonu olarak görünüyor.

Verilere baktığınız zaman ne kadar büyük bir organizasyon olduğu anlaşılıyor. Daha önce haberlerim bölümünde fuar hakkında birkaç yorum yazmıştım. Yinelemem gerekirse böyle bir organizasyondan ancak Almanya başa çıkabilirdi.

Organizasyonun başlama saatinden önce kalabalık bir ziyaretçi sayısı saat 09.30’da kapıların açılmasını bekliyordu.

Oyman VD35

Şirketimiz Oyman Makina ile katılma fırsatı bulduğumuz bu fuarda, yeni geliştirdiğimiz 3.5 m3 kapasiteli mobil beton mikserine ilgi büyüktü. Fuar hacminin büyümesinin gözle görünen bir fark olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hidrolik iş makinalarının Türkiye’de imal edilmesi Dünya’nın birçok bölgesinde dikkat çekici ve heyecan verici olarak görünüyor.

VD35 Mobil Beton Mikserinden bahsetmem gerekirse; önde yer alan kepçesi yardımıyla beton için ihtiyaç duyulan kum, çimento vb. malzemeleri tambur yüklemeyi sağlar. Makinanın iki yanında bulunan su depoları ve su pompası sayesinde su ihtiyacı sağlanır. Böylece hazır betona ihtiyaç duyulmayan şantiye ve bölgelerde kolaylıkla kullanılabilir. VD35 ile ilgili teknik broşüre aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Neden Bauma fuarına katılmalı/ziyaret edilmeli?

Bauma 2016 Üstten Görünüş

Messe München GmbH şirketi tarafından 3 yılda bir düzenlenen Bauma fuarı, ilk kez 1954 yılında 20.000 m2 alanda organize edildi. Dünya’ya öncülük eden bu fuar; inşaat ve tünelcilik ile ilgili her türlü makina, ekipman, kalıp, servis, yedek parçalarını bir arada inceleme ve rahatlıkla görüşme fırsatını sizlere sunuyor.

İlgili alanda tüm Dünya’nın ortak noktası olan Bauma fuarına üretici şirketlerinde ilgisi çok fazla. Fuarlar arasındaki 3 yıl önemli bir zaman ve bir sonraki fuara kadar gelişen teknolojiler ve üretimler fuarda tanıtım fırsatı yakalıyor. Şirketlerin bir çoğu yeni ürünlerini sergilemek için özellikle bu tarihleri bekliyor.

İş makinaları bir süredir elektrik motoru opsiyonunu sunuyor. Şirketlerin bir kısmı bu opsiyonlu yeni makinalarını burada sergileme fırsatı buldu ve "0" emisyonun üzerine daha çok yoğunlaşacaklarına eminim.

Bu derece önemli organizasyonda büyük şirketler çok büyük yatırımlar yapıyor. Örnek olarak dünya devi CAT firması B6 salonunun hepsini kapatmış ve dışarıda ek standı da bulunuyordu.

Bauma 2016 Uygulaması

Fuar için hazırlanan katılımcıların ve servis noktalarının gösterildiği haritalar, kataloglar ve akıllı telefon uygulamaları hem ziyaretçiler hem de katılımcılar için istedikleri noktaya veya şirkete ulaşmak için kolaylık sağladı. Özellikle uygulama içerisindeki navigasyon sistemi bu alan için önemli bir hizmet. Her salonda bulunan danışma mevcut salonu için ayrıca yardımcı oluyor.

Katılımcılar için;

Fuar hizmet kalitesi de en üst seviyede; ihtiyacınız olan forklift, vinç vb. araçlar randevulu bir şekilde sorunsuz hizmet sağlıyor. Belirtmem gerekir ki fuar alanında hizmet sağlayan iki farklı firmada toplam 210 adet forklift çalışmakta…

Standınızda ihtiyaç duyduğunuz her hangi bir ürün (broşürlük, TV, çiçek vb.) yine fuar alanı içerisinde şirketlerce sağlanıyor. Ayrıca ihtiyaç duyulan su tesisatı, internet hizmeti, matbuu ürünleri yine düzenli bir şekilde sağlanıyor. Eğer civata vb. bağlantı elemanlarına ihtiyacınız bile varsa onları da sağlayan mağaza var.

Katılımcılar, ürünlerini Dünya’nın her bölgesinden gelen ziyaretçilere sergileme fırsatı buluyor. Ve istatistiklere bakcak olursak ulaştığınız müşteri veya hizmet sağlayıcılar oldukça fazla.

Ziyaretçiler için;

Bilgi almak istenilen ürünleri inceleme ve birinci kişilerle konuşma fırsatı yatırımın güvenilirliğini arttırıyor. İlgili konusunda kesinlikle birçok firmaya ve ürüne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Giriş biletleri alacağınız hizmet için normal seviyede. Biletler günlük, 3 günlük ve fuar süresi olarak ayrılmış; böylece sizler için en avantajlı olanı seçebilme imkanınız doğuyor.

Münih kentinin ulaşım sisteminin rahatlığından dolayı fuar alanına ulaşım çok kolay...

Bauma 2016 fuarının arkaplanından sizlerle paylaşmak istediğim bazı noklalar var.

11-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenen organizasyon çalışmaları aralık ayında başlamış. Bu devasa fuara özel devasa standların ve makinaların kurulumu uzun süren şirketler mevcut. Özellikle dış alanda kurulan beton ve asfalt tesisleri buna en güzel örnek olmalı. Yaklaşık 60 TIR ile beraber ürünleri getirip montajını yapmak için istenilen süre sağlanıyor.

Yüklü miktarlar harcanmış standlar sadece yatırım yapmak isteyenleri değil sadece gezi amaçlı giden ziyaretçiler için ilgi çekici oluyor. Fuarın dev makinalarına sahip olan KOMATSU ve LIEBHERR şirketleri makinalarını çalıştırmaları ile beraber büyük bir kitleye sahne sergiliyorlar.

VOLVO standı

Sahne sergileyen tabiki sadece bu şirketler değil. VOLVO şirketi dış standında müzik eşliğinde izlenmeye değer harika bir görsel hazırlamış. VOLVO demişken; standında her gün fuar başlamadan önce operatörleri ve görevlileri ile beraber yaklaşık 100 personeline slaytlar eşliğinde bilgiler veriliyor. Güvenlik önlemlerinden, gösteri saatlerine, fuar istatistiklerinden kutlama parti planına kadar herşey paylaşılıyor ve personelini motive eden bir sunum haline dönüşüyor.

Fuarda ziyaretçiler arasında ortakul ve lise düzeyinde öğrencileri yer alıyordu. Birkaç sohbet fırsatı bulduğum öğrenciler; okulda ödev veya sunum hazırlamak için öğretmenlerinin fuara katılmaya teşvik ettiğini söylediler. Ayrıca fuar süresinde Almanya’daki eğitim sistemi ile farklı bilgiler aldım; etkileyici özellikleri bulunuyor.

HERRENKNECT TBM S-762 modeli

Ziyaretçilerle sohbet ve fuar içerisindeki etkinliklerden yola çıkacak olursak Türkiye pazarı hemen hemen herkesin önem verdiği büyük bir inşaat sektörü pazarı olarak anılıyor. Bauma Forum olarak adlandırılan sunumların gerçekleştiği bölümünde ayrıca Türkiye ile ilgili bilgilerin verilen programa da yer verildi. Alman HERRENKNECT şirketi standında özellikle İstanbul Avrasya Tünel Projesine yer verdi. 13.66 m çapında tünel açma kapasitesi bulunan ve proje için özel hazırlanan TBM S-762 modelinin maketi de yerini aldı.

Organizasyonun biletleme, danışma, servis veya hizmet sağlama gibi birçok departmanında kadın personel çalışma oranı,rahatlıkla söyleyebilirim ki, %90. Bunu bazı şirketlerin ve çalışma planlarının kendilerini kıyaslaması üzerine paylaşmak istiyorum.

Oyman Makina ailesi olarak bizler de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yaklaşması sebebiyle yoğun aile ziyaretleri sırasında hem çocukları mutlu etmek adına hem de izinlerini alarak anlamlı bir bayram kutlaması yaratmak için makinamızın direksiyon başına geçen çocukların mutluluklarını fotoğrafladık. Tüm Dünya çocuklarına armağan edilen bu günde elimizden geldiğince adına yakışır bir paylaşım sunmak istedik.

Oyman Makina 23 Nisan Kutlaması

Bauma 2016 fuarı görüntülerine aşağıdaki galeriden ulaşabilirsiniz.

* Ayrıntıları için çift tıklayınız.

Fuarda sadece ürünler mi sergileniyor?

Hayır. Geliştirilmiş veya mevcut ürünleri sergilemenin yanında sahne şovlarına veya etkinliklere de fazlaca bütçe ayrılmış görünüyor. Bazı etkinlikler zevkli bir uygulamaya dönerken bazıları ise etkinliğe katılım gösterildiği için şapka gibi küçük hediyelerle ödüllendiriliyor. Şunu belirtmek gerekebilir; artık firmalar promosyon ürünlerine eskisi gibi ağırlık vermiyor.

Sportif etkinliklerin yanında ayrıca simülasyonlar kuran şirketler de var. Simülasyonlarla beraber kamyon, damper, ekskavatör gibi makinaları kullanma imkanı buluyorsunuz. Ve artık gelişen teknoloji ile beraber birkaç standta VR gözlükler de yaygın olarak kullanılmaya başlandığını görüyoruz.

Sadece bunlarla kalmıyor; CAT Foundation dış alanda afrikaya su yardımı için bir etkinlik düzenledi. Su bidonları ile hedef 200.000 tur olan bu etkinlikte atılan her bir tur için 5€ bağış yapacağını bildirdi.

Fuar alanında ayrıca ziyaretçilere ve katılımcılar için farklı yiyecek ve içecek seçenekleri sunan büfeler ve restorantlar çokça mevcut.

Fuar etkinliklerinin görüntülerine aşağıdaki galeriden ulaşabilirsiniz.

Türkiye Fuarları vs. Almanya Fuarları

Fuarlar organize eden firmalar için hiç şüphesiz ki önemli bir finans kaynağıdır. Aynı zamanda organizasyon şirketlerinin yanında stand firmaları, oteller, restorantlar için de önemli bir kaynaktır. Münih kenti Bauma süresince kaba bir tabirle para basıyor diyebilirim. Ancak Almanya’daki fuarlarda harcamalarınıza karşılık sorunsuz bir hizmet alıyorsunuz. Bu da katılımcılar için rahatlık.

Türkiye’de yılda bir yada iki yılda bir düzenlenen fuarların sıklığı ilgiyi düşürüyor ve kanaatimce kazanılan para hizmet sunmanın fazla önüne geçiyor.

Türkiye’de organize edilen fuarlarda ne yazık ki hizmet konusunda büyük sıkıntılar var. Fuar alanı konusunda da İstanbul dışında yer alan şehirlerde önemli sorunlar var. Alanın temizliği, yüzeyin düzgünlüğü, fuar büyüklüğü gibi bu sorunları sıralayabiliriz. Hizmet konusuna dönecek olursak eksiklerinizi karşılayacağınız yer bulmak yada makinaların yerleşimi için gerekli organizasyonu sağlamak hiç de kolay olmuyor.

Türkiye'nin önemli bir pazar olduğunu dile getirmiştim. Bütün sıkıntılara rağmen fuarların etkisini gözardı etmek haksızlık olur. Dünya'nın gözü Türkiye pazarında ve ürünlerinde olduğu için bu durumu her şekilde iyi değerlendirmek gerekir.

Bauma 2019 sizleri bekliyor

Bir sonraki Bauma için hazırlıklar başladı. 8-14 Nisan 2019 tarihleri arasında planlanan fuar için henüz kayıtlar başlamadı ancak bilgilerine 2017 yılının 2. çeyreğinde ulaşılacağı açıklandı.

Detaylarını sizlerle paylaştığım inşaat ve maden sektörünün kalbi sayılan Bauma, ilgili kişilerin kaçırmaması gerek.

Şimdiden Bauma 2019 fuarında görüşmek dileğiyle...

Bauma 2019
 

Bauma 2016 Özel videosu; sayısal analizleri, şahsıma ait fatoğraf ve video görüntüleri ile sizlerle...


GÜNCEL
SON PAYLAŞIMLAR
bottom of page